Christianssands Billedgalleri

Klassiske verk og store navn fra Kristiansands første kunstsamling som er forløperen til Kunstsilo.

Verk av Amaldus Nielsen
Amaldus Nielsen, Linadalen ved Mandal, 1911
Foto: Kunstsilo

Der hvor alt begynte

Christianssands Billedgalleri er Kristiansands første kunstsamling og ble etablert allerede i 1902.

Det var skuespillerparet Sigvard og Laura Gundersen som donerte de aller første verkene til samlingen, som da ble ivaretatt av Christianssands Kunstforening. Det mest sentrale verket var En formaning av Christian Krohg. Maleriet var en del av syklusen rundt romanen Albertine, forfattet av Krogh, som handler om en ung sypike som voldtas av en politifullmektig og havner i prostitusjon.

Over tid fikk samlingen mulighet til å vokse gjennom sporadiske innkjøp med oppsparte midler og medlemskontingenter i kunstforeningen, samt lotterier, gaver og tildelinger fra ulike fond. I dag består samlingen av 883 verk, med sentrale verk av kunstnere på Sørlandet, deriblant Amaldus Nielsen, Adolph Tidemand, Olaf Isaachsen, Kjell Nupen, Leonard Rickhard og Else Marie Jakobsen, og med verk av kjente nasjonale kunstnere som J.C. Dahl, Erik Werenskiold, Edvard Munch, Arne Ekeland, Marianne Heske, A. K. Dolven og mange flere.

Et museum blir til

Christianssands Billedgalleri var viktig for etableringen av tidligere Sørlandets Kunstmuseum (nå Kunstsilo). Da institusjonen ble etablert i 1995, ble det gjort en avtale om langtidsdeponering av samlingen, hvor formålet var både å gjøre den tilgjengelig for publikum, men også ivaretakelse gjennom restaurering og konservering.

Utvalgte hovedverk fra samlingen