Tangen-samlingen

Gjennom 30 år har Nicolai Tangen bygd opp en av de største samlingene av nordisk modernistisk kunst som nå forvaltes og gjøres tilgjengelig for publikum i Kunstsilo.

Illustrasjonsfoto Anna-Eva Bergman
Anna-Eva Bergman, Chateau de Sade, 1961
©Anna-Eva Bergman/BONO 2023

Verdens største samling av nordisk modernisme

Tangen-samlingen består av over 5500 verk, og omtales som den største og viktigste samlingen av nordisk modernistisk kunst fra perioden 1910–1990.

Samlingens hovedfokus på nordisk modernisme gjør den helt enestående i verdenssammenheng, og inkluderer maleri, grafikk, skulpturer, tekstilverk, keramikk, kunsthåndverk, foto og konseptkunst.

Unikt for samlingen er at den går i dybden av store, kjente kunstnerskap som Reidar Aulie, Asger Jorn, Lars-Gunnar Nordström og Anna-Eva Bergman. I tillegg er det gjort et viktig arbeid med å samle verk fra kunstnere som har blitt forbigått av historien. En del av strategien har vært å velge ut kunstnerskap basert på Nicolai Tangens personlige preferanser og interesser, og som han har ønsket å gå i dybden på.

Det vide spekteret av kunst gir nærmest uendelige muligheter for å skape et rikholdig program med skiftende utstillinger rundt tema og kunstnerskap.

Utforsk samlingen

Om kunstsamleren

Det er kristiansanderen, kunstmésen, kapitalforvalteren og nåværende direktør for Norges Bank Investment Management, Nicolai Tangen, som står bak samlingen.

Tangen begynte for alvor å samle kunst på 1990-tallet, og fullførte senere en mastergrad i kunsthistorie om Rolf Nesch på Courtauld Institute of History of Art. I begynnelsen fokuserte han mest på konstruktiv, abstrakt kunst, og etter hvert har samlingen blitt utvidet med verk fra surrealismen og ekspresjonismen.

Tangen-samlingen er under kontinuerlig utvikling og fortsetter å vokse med mål om å samle de beste nordiske verkene fra perioden 1930-1980. Tangen-samlingen eies av AKO Kunststiftelse som har gitt Kunstsilo evig rett til å disponere samlingen. Dette betyr at museet skal ivareta og forvalte kunsten, men også tilgjengeliggjøre den for publikum.

Utvalgte hovedverk fra samlingen

Kunstsilo

Sjølystveien 8, 4610 Kristiansand [email protected]


Postadresse

Kunstsilo Sjølystveien 8 4610 Kristiansand NORWAY

Åpningstider f.o.m 13. mai 2024

Utstillingene Man, tirs, lør og søn: 11–17 Ons, tors og fre: 11–21

Butikk Man, tirs, lør og søn: 11–17 Ons, tors og fre: 11–21

Brasseri, 1. etasje Man-søn: 11-22

Panorama, 9. etasje Tors, fre og lør 11-02 (øvrige dager som museet)

Kunstsilo logo Tangen samlingen logo